Föreläsare

Bengt Westerberg

Tidigare socialminister och partiledare för Folkpartiet, Bengt Westerberg, var med och drev igenom LSS-lagstiftningen under 90-talet med individens mänskliga rättigheter som viktigaste inslag.

Veronica Hedenmark

När Veronica gick ut gymnasiet ville Försäkringskassan förtidspensionera henne. Idag, 17 år senare, driver hon istället VH assistans, ett rikstäckande assistansföretag med 1000 personliga assistenter över hela Sverige. Veronica är även debattör, föredragshållare och 2009 utsedd till kungens stipendiat för värdebaserat ledarskap.
Veronica har själv erfarenhet av personlig assistans, med hjälp av Veronicas assistenter kan hon yrkesarbeta, resa och mycket mer.
Veronica är även grundaren till webb-TV kanalen assistansTV.se

Barbro Lewin

Barbro Lewin forskar om LSS-reformen, kvalitetsindikatorer för uppföljning och utvärdering av reformen. Tidigare var Barbro föreståndare för Centrum för forskning om funktionshinder. Nu forskande pensionär anknuten till samma institution.

Thomas Hammarberg

Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, har under större delen av sitt yrkesliv arbetat för att stärka de mänskliga rättigheterna i Europa och världen.

Anna Hallgren

Anna Hallgren är förälder, handledare, socionom, sexualpedagog och föreläsare. Hennes föreläsning heter "Familjen, assistansen och jag".

Elaine Johansson

Elaine Johansson, mamma till Pia 43 år med flerfunktionshinder. Elaine var bl.a. ordförande i Riksförbundet FUB 1990-1998 och är ordförande för HSO och FUB Västra Götaland sedan 1999. Fram till pensioneringen för fyra år sedan arbetade hon som enhetschef på Eldorado i Göteborg.

Eva Nordin-Olson

Eva Nordin-Olson är ordförande för Autism & Aspbergerförbundet, mamma till en 32-årig kvinna med autism och utvecklingsstörning. Hon satt även med som expert i LSS-utredningen ”Möjlighet att leva som andra” 2004 – 2008

Sören Olsson

Livet tycks själv välja när och hur det ska inträffa. Ofta tycks det därför handla om hur man förhåller sig till det som inträffar mer än att försöka förhindra att livet sker som det gör. Om vi gör ett aktivt val att bejaka livet istället för att försöka förneka det blir det både rikare och mer fyllt av tillvarons mysterier. Det blir betydligt mycket roligare om vi bara vågar säga JA.

Ibland mår vi bra av att uppmärksamma våra automatiska NEJ som dyker upp inom oss. Om någon ber om en tjänst eller vill göra någonting tillsammans med dig - så dyker ofta de där automatiska NEJ-svaren upp. Det går att bli mer uppmärksam på dem och istället fundera på varför det tycks vara så viktigt att slippa undan. Varför är det så viktigt att säga NEJ?

Hur förhåller man sig till det oväntade? Finns det utrymme i livet för spontanitet och överraskningar? Hur ska man veta vad som blir ett bra och innehållsrikt liv innan man levt det?

Att våga leva sitt liv innebär att ta risker och att emellanåt känna rädsla. Men om inte du har modet, vem ska då ha det? Det finns inga facit och inga givna svar. Att leva i nuet, med stunden som det enda givna, är både en gåva och en förbannelse. Sören Olsson delar med sig av sina erfarenheter från ett liv som en av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare och från sin vardag som trebarnsfar. Om hur hans hjärtsjuka son med Downs syndrom har öppnat upp för ett annat perspektiv på tillvaron. Han berättar om hur livet med sin annorlunda prins har påverkat honom både som människa, pappa och författare.

Therese Karlberg

Therese Karlberg är verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan för Funktionshinder, Sjuk-och aktivitetsersättning och Arbetsskador

Thomas Juneborg

Thomas Juneborg är ordförande för VIMPA. Hans uppfattning är att ”LSS är en förutsättning för att vi ska kunna leva som andra”.

Jonas Franksson

Jonas Franksson är skådespelare och styrelseledamot i föreningen STIL.

Föreläsare, utställare & partners från: